facebook_pixel
Velg avdeling

This is the home.php file

Hvorfor man bør dekke over web-kamera

I Norge er vi ikke vant med at personer ønsker å benytte seg av andres web-kamera, men sannheten er at når mulighetene er til stede, er sjansen stor for at noen benytter seg av dem til tross for at man bryter loven ved å filme eller ta opp andre uten deres samtykke. Man kan oppleve at andre benytter seg av kamera og også mikrofoner av flere grunner. For eksempel kan noen benytte ønske å filme andre på grunn av forvridde interesser og ingen sperrer for å overgripe seg overfor andre. Noen ønsker også å overvåke andre for å avsløre forsøk på svindel eller andre brudd på tillit. Et område hvor mange opplever problemer er i forbindelse med industrispionasje. I Norge er det ganske klart at denne typen utnyttelse av andres hardware er lovbrudd, men det betyr ikke at man ikke opplever brudd på disse lovene. I de fleste tilfellene vil du ikke merke at andre tar over kameraet ditt eller benytter seg av mikrofonen din. Hvis du skal være helt sikker, så bør du sikre deg ved å dekke kameraet og koble ut mikrofonen din. Det er flere muligheter for å gjøre at andre ikke kan utnytte hardware på din laptop eller telefon, men det sikreste er å fysisk dekke til kameraet på telefonen. Det er også som oftest mulig å koble ut mikrofonen ved å benytte en plugg i mikrofoninngangen som ikke er koblet til noe.

Muligheter for å benytte kamera på laptoper og telefoner

Mange vil spørre seg hvordan det er mulig å ta over kamera og mikrofon på laptoper og telefoner. Det er ikke så vanskelig som man tror når man er klar over hvilke muligheter som finnes. Med tekniske muligheter følger også muligheter for at andre kan benytte seg av sikkerhetshull som produsentene ikke har tenkt på. For eksempel har det vært eksempler på at personer har benyttet seg av sporingssoftware i telefoner og andre produkter for å overvåke personer som benytter laptoper og telefoner. Det finnes eksempler hvor lærere har benyttet denne typen software for å avsløre elevers bruk av produktene. Andre muligheter er at man benytter seg av malware for å installere software på din laptop eller din telefon for å sende bilder og lyd til en spesifisert adresse. Det ryktes også at etterretningsorganisasjoner krever å få implementert sikkerhetshull som de kan benytte seg av i telefoner og laptoper som produseres av bedrifter som opererer i samme land.

Invasjon av privatliv

Når noen tar over kontrollen over kameraet ditt eller mikrofonen din, så vil du sannsynligvis ikke merke det. Man kan ikke se noen ytre tegn på at disse er i bruk hvis de som benytter seg av dem ikke ønsker det. Det finnes eksempler på rettsaker som omhandler at personer spionerer på andre i deres private situasjoner. Hvis man opplever dette, så kan man ende opp med intime bilder eller video på internett hvis det er målet til dem som bryter seg inn på telefonen eller laptopen.

Industrispionasje

En problemstilling som de fleste av oss ikke vil bli utsatt for, er industrispionasje. Men dersom noen ønsker informasjon om firmaet ditt, så er det stor sjanse for at de vil forsøke det de har mulighet til for å bryte seg inn på din laptop eller telefon.

Overvåkning

Noen har opplevd både å bli overvåket av forsikringsselskaper og andre for at de forsøker å finne informasjon om deg som du ikke ønsker at de skal vite. Få selskaper i Norge benytter seg av denne typen metoder da de ikke ønsker problemer med norsk lov, men utenlandske selskaper har ikke de samme skruplene når det gjelder å finne ut det de kan for å spare penger eller annet.

 

Ultra tynne Webcam Covers

iPhone X vs iPhone 8 Plus

Har du lurt på om du skal kjøpe iPhone 8 plus eller om du skal vente på den nye iPhone X?

Vi var veldig spente på størrelsen spesielt siden den var hele 5,8″, mot 5,5″ på iPhone 8 plus og tidligere plus modeller. Vi har tatt noen bilder her som illustrerer størrelses forskjellen. Og den ligger utrolig godt i hånda.

    

 

Apple lanserte også en ny gull farge på sine nye 8 serie modeller, dette var også en farge vi likte godt.

        

 

 

Her har vi også sammenlignet iPhone 8 (hvit/sølv), iPhone X og iPhone 8 plus

   

 

Noen sammenlingner:

Fysisk størrelse

 • iPhone X – 143.6 x 70.9 x 7.7 mm (5.65 x 2.79 x 0.30 in), 174g (6.14 oz)
 • iPhone 8 Plus – 158.4 x 78.1 x 7.5 mm (6.28 x 3.07 x 0.32 in), 202g (7.13 oz)

Faktisk er den eneste åpenbare design likheten mellom iPhone X og iPhone 8 Plus deres bakside som er begge av glass. Dette er pga at Apple kan legge til trådløs lading i sine spesifikasjoner (mer i batterilevetid), dette gir begge telefonene litt mer håndtak i forhold til aluminiumssidene som Apple har brukt siden iPhone 5 (2012). Men det betyr også at det er mer utsatt for å ødelegges og koster mer å reparere dersom de faller.

Hodetelefon kontakten
Verken iPhone X eller iPhone 8 Plus har hodetelefonkontakten, de beholder Lightning som sin eneste port, har to stereo eksterne høyttalere (25% høyere enn iPhone 7 Plus), et stivt Serie 7000 Aluminium-chassis og har IP67 støv- og vannmotstand (de overlever 30 minutter nedsenket i opp til en meter vann).

Det er der likhetene stopper.

Det som virkelig fanger oppmerksomheten, er «skjermbildet» på iPhone X med sin særegne / polariserende trekk, og det faktum at knappene er i skjermen, betyr at iPhone X passer til en 5,8-tommers skjerm, bare litt høyere og 17% tyngre enn 4,7-tommers iPhone 8.

  

Vi skal snakke litt mer om skjermen i neste avsnitt, men fra et designperspektiv er den største konsekvensen av iPhone Xs endringer, full skjerm betyr at det nå ikke er noe mer hjem-knapp. Dette betyr at iPhone X også mangler Touch ID (som iPhone 8 Plus fortsatt vil ha) og legger all tillit i Apples sin nye Face ID ansiktsgjenkjenningssystem (mer om dette i Performance-delen).

iPhone X, iPhone 8 og iPhone 8 Plus er alle IP67 vann og støvbestandige

 

Tiden vil vise om Apple har tatt unødvendig risiko ved ikke å ta med Touch-ID på baksiden eller i strømknappen til iPhone X. Men hvor avhengig du er av Touch-ID, vil være en stor faktor i valget mellom iPhone X eller iPhone 8 Plus.

Når det gjelder fargevalg, merk at iPhone X bare kommer i Silver og Space Grey, mens iPhone 8 Plus legger til gull. Vi forventer at Apple også vil tilby en (Limited Edition) Red Limited-versjon av begge modellene på et eller annet tidspunkt.

Displays – Move Over LCD, Hello OLED

Selvfølgelig vil iPhone X-designet ta tak i ditt førsteinntrykk, men OLED-skjermen er hva som vil holde på oppmerksomheten videre:

 • iPhone X – 5,8 tommers True Tone OLED, 2436 x 1125 piksler (458 ppi), 82,9% forhold mellom skjerm og kropp
 • iPhone 8 Plus – 5,5 tommers True Tone LCD, 1920 x 1080 piksler (401 ppi), 67,7% forhold mellom skjerm og kropp

Ja, iPhone X ser ut til å vinne alle store kampene mot iPhone 8 Plus i denne sammenligningen, men det er viktig å legge merke til noen viktige punkter.

For det første har iPhone X faktisk ikke en større skjerm enn iPhone 8 Plus fordi den har et langstrakt 18,5: 9-forhold i forhold til 16: 9-forholdet Apple har brukt frem til nå. Faktor i piksler tapt til hakk og iPhone X har faktisk en brøkdel lavere pixel telling (ikke forveklse dette med tetthet) enn iPhone 8 Plus – men åpenbart dette kommer i en mye mer kompakt formfaktor.

For det andre er OLED-panelet i iPhone X ikke noe lysere enn iPhone 8 Plus hvor begge måler 625 nits. Dette er noe overraskende siden Samsungs nylig lanserte Galaxy Note 8 har en 1200 nits OLED panel og sin seks måneder gamle Galaxy S8 har 1000 nits, samtidig som faktisk det er Samsung som  produserer Apples iPhone X sine OLEDs.

Til tross for dette, hvor iPhone X (og OLED generelt) skiller seg ut, er det utrolige kontrastforholdet (1.000.000: 1 vs 1.400: 1) og strømbesparelser, mens det samsvarer med True Tone-teknologien som er lagt til iPhone 8 og iPhone 8 Plus hvilken farge balanserer skjermen mot miljølys. Begge skjermer er HDR-kompatible, og iTunes, Netflix og Amazon legger til HDR i sitt innholde også nå fremover med økende hastighet.

Ytelse – klasse ledere

IPhone X kan vinne eksterne tester, men se internt, og begge telefonene har samme klasse mtp ytelse:

 • iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus – Apple A11 ‘Bionic’ chipset: Six Core CPU, Six Core GPU, M11 bevegelseskoprosessor, 3 GB RAM (iPhone X, iPhone 8 Plus), 2 GB RAM (iPhone 8)

Benchmarks viser A11-brikkesettet som bokstavelig talt dobler Qualcomms 835 Snapdragon, som er flaggskipet i alle Android-rivaler. Ikke all denne hestekraften er nødvendig akkurat nå, men med dette gjør Apple et stort steg inn i forsterket virkelighet (AR) de neste årene, vil dette  fremtidssikre dem.


Apples A11 Bionic er den mest kraftige smarttelefonchipsettet som di selv har laget og brukes til iPhone X, iPhone 8 og iPhone 8 Plus

Når det gjelder rå spesifikasjoner, sier Apple at A11 leverer 25% raskere CPU og 30% raskere GPU (grafikk) ytelse enn A10-brikkesettet i iPhone 7 og iPhone 7 Plus. A11 er også 70% raskere når multitasking, en stor fordel gitt brukere bruker primært sin tid å hoppe mellom apps.

I praksis betyr dette at du kan fortelle om du har solbriller, en lue, selv om du har vokst et skjegg, og Apple hevder at det ikke kan lures av et fotografi eller til og med masker. Obs! Apple advarer brukere. Ansikts ID kan bli lurt hvis du har en ujevn identisk tvilling – noe som ikke kommer til å berøre Touch ID (fingeravtrykk er unike).

Kameraer – The Duel Dual

Apple valgte ikke å markere noen forskjeller mellom de to kameraene i iPhone X og iPhone 8 Plus, men det er faktisk en stor en.

Mens begge deler en primær 12 megapikslers vidvinkelobjektiv med f / 1.8 blender på baksiden, er det andre 12MP-tele kameraet (brukt til 2x optisk zoom) på iPhone X raskere enn telefotoet på iPhone 8 Plus (f / 2.4 vs f / 2.8), og det inkluderer optisk bildestabilisering mens iPhone 8 Plus ‘telefoto ikke gjør det.

Den viktigste fordelen dette skulle gi iPhone X er bedre zoom. Mangelen på OIS og langsom blenderåpning i iPhone 7 Plus betydde at det ofte ble standardisert å bare beskjære i bilder fra det vidvinklete kameraet på mindre enn ideelle skytforhold som her kalt telefotoet. IPhone Xs forbedringer bør redusere dette.

Videre har iPhone X, samtidig som den har den samme 7MP, f / 2,2 blenderåpningen på fronkameraet, fordeler i selvbetjeningsavdelingen, siden Face IDs ansikts kartleggingsteknologi brukes, slik at den kan tilby den populære Portrait Mode som iPhone 8 Plus bare leverer med sin bakkameraer.

iPhone X bruker også Face ID for ‘animojis’ – emojis som etterligner uttrykkene dine før du sender dem til venner. Mer seriøst Face ID skal ha en stor rolle å spille i nøyaktigheten av AR som de også utvikler.

Augmented Reality (AR) er et stort fokus for Apple fremover

Men ikke hopp rett på iPhone X etter at du har lest dette, da både den og iPhone 8 Plus vil ha samme fordel fra Apples første selvutviklede ISP (bildesignalprosessor) som forbedrer pixelbehandling, lavt lys autofokus og støyreduksjon.

Kort sagt: både iPhone X og iPhone 8 Plus vil ligge der oppe med de beste smarttelefonkameraene på markedet.

Batterilevetid og lading – større er bedre

Mens iPhone 8 Plus har slitt for å vinne mot iPhone X, tar den en ubestridet seier når det gjelder batterilevetid.

Her kan iPhone X matche taletiden og lydavspillingen til iPhone 8 Plus, men sistnevnte gir en time med ekstra nettlesing og videoavspilling (der iPhone X bare samsvarer med iPhone 8). Vi forventer også lengre ventetider, selv om Apple avviser dette.

iPhone X Vs iPhone 8 Plus batterilevetid viser større er bedre

Likevel er de virkelige overskriftene ikke hvor lenge iPhone X eller iPhone 8 Plus varer, men hvordan de tar betalt. Som tidligere nevnt, bringer glassbakdelen til seg trådløs ladning, og det er også rask kablet lading (50% ladning på bare 30 minutter), men det er viktig å merke seg at begge funksjonene kommer med haker.

For det første er Apples trådløse lading Qi-kompatibel (den mest populære trådløse ladestandarden), men den fungerer bare ved 5W når Qi har 7,5 W og 15 W rask trådløs lading som støttes av LG og Samsung. Apples egen AirPower-trådløse standard kommer ut i 2018 (antagelig å legge til raskere lading), men vi tviler på at det vil være 15W Qi-kompatibelt.

I mellomtiden er hurtig kablet lading ikke tilgjengelig ut av salgsesken, og både Apples valgfrie hurtiglader og hurtigladingskabel er dyre. Dette betyr at Apple er det eneste smarttelefonselskapet på markedet som ikke legger ved raskt kablede ladere og kabler med sine enheter, noe som er gjort enda mer utrolig når du ser de nye iPhones-prisene…

Lagring

Først de gode nyhetene: Apple har doblet inngangsnivået på både iPhone X og iPhone 8 Plus fra 2016s 32GB til 64GB. De dårlige nyhetene: det er ingen mellomrom 128GB og begge modellene er dyrere enn noen tidligere iPhone.

 • iPhone X – 64GB, 256GB
 • iPhone 8 Plus – 64GB, 256GB

 

I mellomtiden tar iPhone X Apples iPhone-prising på et helt nytt nivå, selv om inngangsnivåmodellen bryter gjennom. I mellomtiden, hvis du kjøper en 256 GB iPhone X, to raske ladere (hjemme og kontor), noen Apple-forsikring (fordi duh!), En trådløs lader og deretter slippe telefonen når du knuser glasset bak, ser du på en total eierkostnad i det første året som er ganske vilt.

Merk: Hvis du går for iPhone X, vil tilgangen være ekstremt begrenset gjennom 2017, og backlogen vil strekke seg godt inn i 2018 mest sannsynlig.

 

Aktiveringslås i Finn iPhone

Finn iPhone inkluderer Aktiveringslås – en funksjon som er utviklet for å hindre at noen andre kan bruke iPhone-, iPad-, iPod touch- eller Apple Watch-enheten din hvis du mister den eller den blir stjålet. Aktiveringslås aktiveres automatisk når du slår på Finn iPhone.

 

Aktiveringslås bidrar til å sikre enheten, selv om den havner i feil hender, og det kan øke sjansene for at du får den igjen. Selv om du sletter enheten eksternt, kan Aktiveringslås fortsette å forhindre at noen reaktiverer enheten uten din tillatelse. Alt du må gjøre er å sørge for at Finn iPhone er slått på og huske Apple-ID-en og -passordet ditt. Og med watchOS 2 og nyere kan du bruke Aktiveringslås til å beskytte Apple Watch også.

Slik fungerer det

Når du slår på Finn iPhone på iPhone, iPad eller iPod touch, blir Apple-ID-en din lagret sikkert på Apples aktiveringstjenere og knyttet til enheten din. Deretter krever enheten passordet ditt før noen kan slå av Finn iPhone på enheten, slette enheten eller reaktivere og bruke enheten.
Aktiveringslås er aktivert automatisk når du konfigurerer Finn iPhone.

 

Hvis enheten din er mistet eller stjålet

Hvis du skulle forlegge enheten, uansett om du har mistet den eller tror den kan være stjålet, bør du sette den i Tapt-modus umiddelbart ved å bruke Finn iPhone.

Tapt-modus låser skjermen med en kode og lar deg vise en tilpasset melding sammen med telefonnummeret som kan hjelpe deg med å få tilbake telefonen din. Du også slette innholdet på enheten eksternt hvis det er nødvendig, og den tilpassede meldingen din vises selv etter at enheten er slettet.

Mens Aktiveringslås jobber i bakgrunnen for å gjøre det vanskeligere for noen å bruke eller selge enheten du har mistet, kan Mistet-modus tydelig vise vedkommende som finner enheten, at den fortsatt tilhører deg og ikke kan reaktiveres uten passordet ditt.

Når du skal sette en enhet i Mistet-modus, logger du på icloud.com/find på en Mac eller PC eller bruker iOS-appen Finn iPhone.

Du kan finne ut mer om hva du bør gjøre hvis enheten er tapt eller stjålet.

Hvis du glemmer Apple-ID-en din eller passordet ditt

Apple-ID-en er kontoen du bruker til å logge på alle Apple-tjenester. Apple-ID-en er vanligvis e-postadressen din. Hvis du glemmer Apple-ID-en, kan vi hjelpe deg med å finne den.

Hvis du glemmer passordet ditt, kan du tilbakestille det fra enheten eller kontosiden for Apple-ID-en din.

Hvis du ikke finner Apple-ID-en din eller ikke kan tilbakestille passordet, mister du tilgang til kontoen din, og du kan kanskje ikke bruke enheten eller aktivere den på nytt. For å unngå at dette skjer, kan du gå til Apple-ID-kontosiden med jevne mellomrom for å se gjennom og oppdatere kontoinformasjonen.

Se etter Aktiveringslås før du kjøper en enhet fra noen andre

Før du kjøper en iPhone, iPad, iPod touch eller Apple Watch fra noen andre enn Apple eller en autorisert Apple-forhandler, må du kontrollere at enheten er slettet og ikke lenger koblet til forrige eiers konto. Spør selgeren om han eller hun har slått av Aktiveringslås, og følg deretter denne fremgangsmåten:

 1. Slå på enheten, og dra for å låse den opp.
 2. Hvis kodelåsskjermen eller Hjem-skjermen vises, er ikke enheten slettet. Be selgeren om å slette enheten fullstendig ved å gå til Innstillinger > Generelt > Nullstill > Slett alt innhold og alle innstillinger. Ikke overta en brukt iPhone, iPad eller iPod touch før den er slettet.
 3. Start konfigureringsprosessen på enheten.
 4. Hvis du får spørsmål om forrige eiers Apple-ID og passord, er enheten fortsatt knyttet til forrige eiers konto. Lever enheten tilbake til selgeren og be ham eller henne om å skrive inn passordet. Hvis den forrige eieren ikke er til stede, kan vedkommende fjerne enheten fra kontoen sin ved å logge på icloud.com/find. Ikke overta en brukt iPhone, iPad eller iPod touch før den har blitt fjernet fra kontoen til den forrige eieren.

Du vet at enheten er klar til bruk for deg hvis du får meldingen «Konfigurer iPhone», «Konfigurer iPad» eller «Konfigurer iPod» første gang du slår den på.

Hvis du kjøper en enhet som fremdeles er kobler til en tidligere eiers konto, kontakter du dem snarest mulig og ber dem om å slette enheten og fjerne den fra kontoen sin. Les om hvordan du fjerner en enhet fra forrige eiers konto.

Før du gir bort enheten din eller sender den inn til service

Påse at du slår av Finn iPhone på enheten din før du gir den bort eller sender den inn til reparasjon. Hvis du ikke gjør det, er enheten din låst og den du gir den bort til kan ikke bruke den normalt, og Apple-teknikere kan ikke utføre reparasjoner på den. Bare logg av iCloud og slett deretter alt innhold og alle innstillinger. Dette sletter enheten fullstendig, fjerner den fra Apple-ID-en din og slår av Finn iPhone.

I iOS 10.3 eller nyere:

 1. Trykk på Innstillinger > [navnet ditt] > iCloud.
 2. Rull nedover og trykk på Logg av.
 3. Skriv inn Apple-ID-passordet, og trykk på Slå av.
 4. Gå tilbake til Innstillinger.
 5. Trykk på Generelt > Nullstill > Slett alt innhold og alle innstillinger.

I iOS 10.2 eller eldre:

 1. Trykk på Innstillinger > iCloud.
 2. Rull nedover og trykk på Logg av > Logg av.
 3. Trykk på Slett fra iPhone, og skriv inn passordet ditt
 4. Gå tilbake til Innstillinger.
 5. Trykk på Generelt > Nullstill > Slett alt innhold og alle innstillinger.

Slå av Finn min iPhone

Aktiveringslås er laget for holde enheten din og dataene dine trygge i tilfelle du mister eller blir frastjålet iPhone-, iPad-, iPod touch- eller Apple Watch-enheten din. Hvis du sletter enheten din uten å logge av iCloud først, kan den fortsatt være beskyttet av Aktiveringslås. Enten du slettet din egen enhet eller kjøpte en fra noen andre, kan du slå av Aktiveringslås ved å angi riktig Apple-ID og passord.

Hvis du slettet din egen enhet

Hvis du ikke logger av iCloud før du setter enheten i gjenopprettingsmodus og gjenoppretter via iTunes, kan Aktiveringslås fortsett være aktiv. Det betyr at du må angi samme Apple-ID og passord som du brukte da du konfigurerte enheten tidligere.

Har du glemt Apple-ID-en eller Apple-ID-passordet?

Hvis du kjøpte enheten fra noen andre

Før du kjøper en iPhone, iPad eller iPod touch fra noen andre enn Apple eller en autorisert Apple-forhandler, må du kontrollere at enheten er slettet og ikke lenger koblet til forrige eiers konto.

Hvis du slår på enheten og ser én av disse skjermene, trenger du hjelp fra den forrige eieren.

   

Hvis du ser Aktiveringslås-skjermen, er enheten fortsatt koblet til forrige eiers konto.

Hvis du ser kodelåsskjermen eller Hjem-skjermen, er ikke enheten slettet.

Spør forrige eier om hjelp

Hvis enheten er koblet til forrige eiers konto og han eller hun er i nærheten, kan du be vedkommende om å angi Apple-ID og passord på Aktiveringslås-skjermen og fjerne enheten fra kontoen sin.

Hvis du ser sikkerhetskodeskjermen og enheten ikke er slettet, ber du forrige eier om å låse opp enheten og gå til Innstillinger > Generelt > Tilbakestill > Slett alt innhold og alle innstillinger. Eieren må oppgi Apple-ID og passord.

Hvis forrige eier ikke er i nærheten

Hvis forrige eier ikke er til stede, kontakter du han eller hun og ber vedkommende om å følge denne fremgangsmåten:

 1. Logg på iCloud.com med vedkommendes Apple-ID.
 2. Gå til Finn iPhone.
 3. Klikk på Alle enheter øverst på skjermen.
 4. Velg enheten du vil fjerne fra iCloud.
 5. Klikk på Slett [enhet] hvis nødvendig.
 6. Klikk på Fjern fra konto.

Når den tidligere eieren har fjernet enheten fra kontoen sin, slår du enheten av og så på igjen for å starte konfigurasjonsprosessen.

Apple vil lansere neste iPhone den 12. september på sitt nye Campus

Vi vil også mest sannsynlig høre om Apple TV, Apple Watch og HomePod.

Apple annonserte at de holder sin årlige iPhone-begivenhet tirsdag 12. september. Det blir det første arrangementet på Apples nye «romskip» -campus i Cupertino, California. Jo, Apple har ikke akkurat sagt hva vi kan forvente, men gitt at selskapet har introdusert en ny iPhone rundt denne tidsrammen de siste seks årene, er det en ganske sannsynlig at vi får se den nye mobiltelefonen. Det inkluderer «iPhone 8», en enhet som forventes å være radikalt forskjellig fra sine forgjengere. Av forbedringer ryktes en OLED-skjerm, ansiktsgjenkjenning, trådløs lading, en virtuell hjemme-knapp og et oppdatert dual-kamera system.

Apples september-arrangement er vanligvis det største av året, i hvert fall fra et maskinvareperspektiv. Utover den nye iPhone, forventer vi også å høre om en iPhone 7S og 7S Plus, i tråd med Apples vanlige oppgraderingssyklus. Som for ikke-maskinvare, rykter det om oppdateringer for både Apple Watch og Apple TV. Til slutt vil vi nok høre mer om HomePod-høyttaleren som ble avduket på WWDC i juni. Hvis Apple ønsker å få det ut på markedet før jul, er timingen fornuftig å få flere detaljer og til og med en pris- og utgivelsesdato.

Fra et software side vil Apple nesten sikkert si når iOS 11, MacOS High Sierra og WatchOS 4 vil være klare for at kundene kan laste ned til sine enheter. Mens Mac-oppdateringene vanligvis har tatt litt lenger tid, bør den nye iOS og WatchOS være ute innen noen uker fra arrangementet.

Hva skal du gjøre før du selger din brukte iPhone

Den brukte iPhonen inneholder vanligvis mange personlige opplysninger . Nedenfor finner du en sjekkliste som vi i Mobilverkstedet.no anbefaler deg å gjøre før du gir fra deg eller selger din brukte iPhone til ny eier.

Sikkerhetskopier din iPhone

Det første og viktigste trinnet er å sikkerhetskopiere dataene på din iPhone, slik at du kan gjenopprette dataene til din nye telefon.

 

Det er vanligvis to forskjellige måter å sikkerhetskopiere en iPhone. Du kan sikkerhetskopiere enheten din ved hjelp av iCloud. Eller du kan sikkerhetskopiere enheten din i iTunes. Dessuten kan du også lage en sikkerhetskopi i iCloud og en annen i iTunes for å være helt sikker, så har du det 2 steder.

 

Slett alt innhold og innstillinger

Når du er ferdig med sikkerhetskopieringen, kan vi nå fortsette med å fjerne innholdet på din gamle telefon.

Selv om en generell tilbakestilling kan bidra til å rydde alle dataene på din brukte iPhone med bare noen få skritt, er det alltid sikrere å slette enkelte elementer før det.

1. Fjern bilder og slett Apper.
2. Slå av Finn min iPhone. Det finner du under Innstillinger> iCloud> Finn min iPhone. Skriv inn ditt Apple ID-passord når du blir bedt om det.
3. Slå av iMessage. det finner du under Innstillinger> Meldinger> iMessage, slår den av.
4. Slå av FaceTime. det finner du under Innstillinger> FaceTime, slå av det.
5. Slett alle kontoer. Åpne innstillinger, trykk på Mail, Kontakter, Kalendere, og trykk på hver konto du har lagt til og trykk Slett konto.
6. Deaktiver alle passord / begrensningskoder. Gå så inn på Innstillinger> Generelt> Begrensninger og deaktiver begrensninger (skriv inn begrensningskode).
7. Deaktiver din iCloud-konto. Det finner du under Innstillinger> iCloud, trykk på «Sign Out».
8. Logg ut av Apple ID. Det finner du under Innstillinger> iTunes og App Store, trykk på Apple ID og logg ut.

Til slutt en generell Nullstilling (Slett alt innhold / Innstillinger)

Åpne innstillinger og trykk på Generelt, bla til bunnen og trykk på Nullstill, og klikk deretter på Slett alt innhold og  alle innstillinger.

Lykke til, og lurer du på noe så ikke nøl med å ta kontakt med oss for hjelp 👍🏻📱

iPhone 7 & 7 plus: Slik tvinger du omstart, sette i gjenopprettingsmodus, og sette i DFU-modus

Siden Home-knappen på iPhone 7 ikke lenger er en mekanisk knapp, og i stedet er en kapasitiv knapp som styres av programvare, er det ikke overraskende at å utføre hard reset, sette telefonen i gjenoppretting og inn i DFU-modus, ikke lenger kan gjøres på samme måte som på tidligere iPhone modeller.

Den gode nyheten er at du bare trenger å huske en ny knappkombinasjon for å utføre hver av disse modusene. Ta en titt på 9to5mac sin fullstendige video gjennomgang, som viser deg hvordan dette gjøres.

Hvordan restarte iPhone 7 & 7 plus

For å tvinge omstart (hard reset) på iPhone 7, trykk og hold nede Hvilemodus-knappen + Volum ned-knappen i 10 sekunder. Siden home-knappen har blitt endret, så har den blitt erstattet av volum ned-knappen for denne prosessen.

Bakdelen til denne metoden er at Volume styrken vises på skjermen hver gang du ønsker å tvinge restart. Ikke en stor greie, men ikke så «pent» som tidligere.

Slik setter du din iPhone 7 & 7 plus i Recovery Mode

Steg 1: Koble din iPhone 7 til din Mac eller PC med en Lightning til USB-kabel. (mangler du, så finner du en her)

Steg 2: Trykk og hold nede Hvilemoduse-knappen og Volum ned-knappen til skjermen slås av. Fortsett å holde Hvilemodus-knappen + Volum ned-knappen, helt til at Apple-logoen vises.

Steg 4: Slipp Hvilemodus + Volume ned-knappen når du ser Koble til iTunes-meldingen på iPhone skjermen.

Steg 5: Start iTunes, og du bør se en melding som sier at «Det er et problem med iPhone som krever at den oppdateres eller gjenopprettes.»

VIDEO

Slik setter du din iPhone 7 & 7 plus i DFU-modus

Å sette i DFU-modus, som du sikkert kan gjette, krever også en endring fra tidligere fremgangsmåte.

Steg 1: Koble iPhone 7 til Mac eller PC med en Lightning til USB-kabel. (mangler du, så finner du en her)

Steg 2: Trykk og hold hvilemodus-knappen og volum ned-knappen samtidig i 10 sekunder.

Steg 3: Slipp hvilemodus-knappen mens du fortsetter å holde volum ned-knappen i ytterligere 10 sekunder. I motsetning til gjenopprettingsmodus, som viser en Koble til iTunes-melding på skjermen, vil skjermbildet for iPhone 7 forbli tomt mens den er i DFU-modus.

Steg 4: Start iTunes, og du bør se en melding som sier at «iTunes har oppdaget en iPhone i gjenopprettingsmodus. Du må gjenopprette denne iPhone før den kan brukes sammen med iTunes. »


Volum ned-knappen har fått seg en ekstra funksjon på iPhone 7

Slik kommer du ut av gjenopprettingsmodus eller DFU-modus på din iPhone 7

Så lenge det ikke er problemer med din iPhone, er det enkelt å komme seg ut av gjenopprettingsmodus eller DFU-modus.

Steg 1: Trykk og hold hvilemodus-knappen og volum ned-knappen samtidig til du ser at Apple-logoen vises (eller koble til iTunes-meldingen forsvinner når du er i gjenopprettingsmodus). Da bør iPhonen starte opp igjen til Lås-skjermen.

Selv om det ikke lenger er en mekanisk Hjem-knapp på den nyeste iPhone, er det fortsatt relativt enkelt å tvinge omstart, sette i gjenopprettingsmodus, og sette den i DFU-modus ved strategisk å bruke volum ned-knappen + hvilemodus-knapp kombinasjonen.

 

Dette vet vi om iPhone 8

Det er foreløpig mange rykter om hva som skal komme med iPhone 8, men det dukker stadig opp noen lekkasjer som bør være mer enn rykter da de kommer fra Apple selv. Ryktene som er ubekreftet av Apple er fortsatt i flertall, men det er kommet noen som bør bekrefte deler av alle ubekreftede ryktene som florerer. Noen av ryktene som har florert var om man ville få en design med buet glass som bakside for den nye skjermen og at skjermen skal dekke hele fronten på telefonen. Man vil da benytte et funksjonsområde på skjermen slik at man får virtuelle knapper i stedet for de fysiske man har hatt tidligere. I tillegg så forventes det at det skal være fingeravtrykkgjenkjenning i selve skjermen.

Ryktene som bekreftes er at man velger en litt annerledes design med markerte kanter i stedet for den som var en del av det tidligere ryktet. Man har ellers informasjon som kommer fra pålitelige kilder om at de kommer til å satse på en bedre ansiktsgjenkjenning enn det konkurrentene har kommet med, og at de muligens dropper fingeravtrykkgjenkjenning helt. Ellers har det kommet en del lekkasjer fra Apple rundt den nye homepoden som kommer på markedet i desember 2017. Denne trådløse høyttaleren vil selv tilpasse lyden til rommet den står i og lydkvaliteten vil være bedre enn konkurrenter som finnes på markedet. Denne vil også automatisk koble seg til andre høyttalere i nærheten, i tillegg til at den vil kunne stemmestyres ved hjelp av Siri.

Rykter om iPhone 8

Det har florert mange rykter om hvordan den nye iPhone 8 vil bli. Blant annet har det lenge versert et rykte om at designen vil bli av glass med en buet bakside. Mange har mottatt denne nyheten med kritikk. Annet man forventer er at den nye iPhone 8 vil ha en skjerm som dekker hele fronten på telefonen og at man vil ha fingeravtrykksensor og et funksjonsområde i skjermen. Man vil da få et sett med virtuelle knapper på skjermen i stedet for home-knapp, blant annet.

Apple bekrefter designvalg i lekkasjer

Angående designvalg, så har det dukket opp lekkasjer som bekrefter hvordan det nye designet vil bli. Den blir ikke som tidligere rykter har sagt, og dette er en lettelse for mange som gleder seg til å bli stolte eiere av den nye iPhone 8. I stedet vil man få en mer kantet design. Apple har ved flere av sine lanseringer fått mye kritikk for at de endrer designen, men dette tyder egentlig på at iPhone-eiere trives såpass med den designen de har på sin telefon, at de ikke ønsker en ny. Likevel har ny design blitt mer akseptert etter som tiden har gått og de har blitt vant til ny design.

 

Mye tyder på at det blir bedre ansiktsgjenkjenning for iPhone 8

En av de største hemmelighetene som nå er kommet i form av lekkasjer fra Apple-ansatte, er at man satser stort på en bedre ansiktsgjenkjennings-teknologi enn hva som finnes på markedet for telefoner i dag. Denne skal visstnok ha så mange gjenkjennelsespunkter at den skal være sikrere enn fingeravtrykkgjenkjennelsen har vært. Det sies også at de muligens går bort fra fingeravtrykkgjenkjenning, noe som kan bli meget upopulært blant de som har innarbeidet praktiske vaner i forhold til denne funksjonaliteten.

 

Homepod er en av nyhetene som kommer i forbindelse med iPhone 8

Homepoden, som er Apple sin trådløse høyttaler og som kommer på markedet i desember 2017, er noe av teknologien som slippes som et tilbehør til iPhone 8. Denne har fått en unik design, og kommer til å ha fargede lys på toppen. Den har teknologi som gjør at den kan tilpasse seg rommets utforming i forhold til hvordan lyden distribueres. De som har fått den demonstert mener at den har bedre lyd enn Sonos og liknende teknologi. En ekstra stor fordel med den nye homepoden, er at den kommer med stemmestyring i form av Siri. På dette området har ikke Apple bekreftet særlig mye ennå.

Hvordan ta backup til iCloud og iTunes 📲

iPhone og iPad er ganske enkle å ta backup av, og det anbefales sterkt at du gjør dette jevnlig da du på den måten sikrer alt innholdet på telefonen eller nettbrettet i tilfelle noe skjer. Hvis du har passet på å sikre en backup regelmessig, så er det stor sannsynlighet for at vi kan hjelpe deg med å få tilbake telefonoppsettet slik det var hvis telefonen blir ødelagt eller resatt. Det finnes flere metoder du kan benytte for å ta backup. Det enkleste er nok å benytte iCloud til å ta backup da du da ikke behøver å være i nærheten av en datamaskin for å gjøre det. Mange synes likevel det er en fordel å ha en backup som du selv har kontroll over, selv om backup på iCloud er et temmelig sikkert alternativ. Hvis du vil være helt sikker på at backupen utføres jevnlig, så er det lurt at dette gjøres automatisk. Når du ber om automatisk backup, så vil den mobile enheten ta backup mot iCloud en gang om dagen så snart den er tilkoblet nett på et eller annet vis. Når det gjelder automatisk backup mot iTunes, så er dette standard-innstillingen, og det utføres da en backup av telefonen hver gang du kobler til PCen eller Macen hvor du har iTunes installert.

Det finnes noen tilfeller hvor automatisk backup av iPhone eller iPad kan være en ulempe, eller i alle fall at det kan komplisere ting. Hvis du skal utføre en risikabel oppdatering på telefonen din, noe man ikke opplever spesielt ofte i dag med oftere kunne komme borti for noen år siden, så er det greit å vite helt hundre prosent sikkert at den siste backupen du har tatt er den du vil ta vare på. Hvis du har automatisk backup påslått, vil det tas ny backup når du kobler til PC og du ønsker å legge tilbake en backup til telefonen. Når det tas ny backup er den du ønsker ikke lenger den siste, og i verste fall, så kan oppsettet ditt gjøre at den backupen du ønsker blir slettet.

Manuell backup til iCloud

Hvis du ønsker å benytte deg av backup av iPhone eller iPad til iCloud, så må du først slå på denne. Du finner innstillingene for iCloud-backup under Instillinger->(navnet ditt)->iCloud->iCloud sikkerhetskopi. Ved å slå på denne, så får du anledning til å manuelt kjøre backup når du ønsker det mot iCloud. Det er en stor fordel å ha en backup av telefonen eller nettbrettet på icloud, da dette gjør at du har tilgang på denne uansett hvor du er, og den forsvinner ikke selv om PCen brenner opp. I stedet er du sikret av et robust nettverk av servere som Apple bruke for å ta vare på dataene dine.

Endre til automatisk backup av iCloud

Det er ganske enkelt å endre fra manuell backup av iPhone eller iPad til iCloud. Dette er kun en enkel innstilling. Etter det vil backup foregå i bakgrunnen og du merker ikke noe til det. Dette gir deg fordelen med at du slipper å huske på å ta backup. Noen vil synes de mister litt oversikten over hvilken backup som gjelder om man gjør noen endringer man vil sikre seg mot, men hvis man ønsker en situasjon hvor man igjen har kontroll over backupen, så kan man slå av automatisk backup for den perioden man ønsker manuell kontroll.

Benytte iTunes for backup

Noen er litt skeptiske til at de ikke vet hvor dataene finnes og ønsker derfor en backup lokalt på en PC eller en Mac. Selv om Apple har innført iCloud, så har de også fortsatt med muligheten til å benytte iTunes til å ta backup av iPhone eller iPad. Når du installerer iTunes, er standard-innstillingen at telefonen eller netbrettet synches mot iTunes automatisk hver gang du kobler den til PCen eller Macen, men du kan også velge å slå av automatikken om du ønsker det.

Trenger du hjelp utover dette så må du bare ta kontakt med oss, vi kan hjelpe deg 👍🏻📱

6 tips til hva man kan gjøre hvis man mister telefonen i vann

Når du mister mobiltelefonen i vann, er det viktig at du gjør de rette tingene så raskt som mulig for ha en sjanse til å redde telefonen. Hvis man gjør disse tingene i feil rekkefølge, så kan man risikere at fuktigheten rekker å få gjort skade på telefonen din som gjør at den må repareres. Elektroniske kretser kortsluttes om de blir utsatt for fukt, og man kan også oppleve at de går i stykker på grunn av kortslutningen. Det viktigste du derfor må gjøre, er å få den ut av vannet raskest mulig, i tillegg til at den tørkes godt før du forsøker å starte den igjen. Hvis du forsøker å starte den før den er helt tørr, så kan du risikere at den blir ødelagt. Det tar ikke lang tid for elektroniske kretser å bli ødelagt av vann, så ta derfor ingen sjanser før alt er så tørt som du kan klare å få det etter uhellet.

Få telefonen raskest mulig ut av vannet

Det aller viktigste du gjør når du mister mobiltelefonen i vann, er å få den ut av vannet så raskt som mulig. Men vær oppmerksom før du gjør det. Hvis mobiltelefonen er tilkoblet en lader, så bør du muligens sikre at du ikke får støt når du tar den opp. Det kan være en god sikkerhetsregel og koble fra sikringen til den stikkontakten laderen er tilkoblet før du forsøker å fjerne telefonen. Når du har mobiltelefonen i vann med laderen tilkoblet, så har du ingen garanti for at du ikke får støt når du fjerner den. Er den ikke tilkoblet lader, så er sjansen større for å redde den jo raskere du rekker å få den ut av vannet. Hvis den bare har vært i vannet et lite sekund, kan du ha et håp om at vannet ikke trenger inn i telefonen. Men uansett bør du ikke slå på telefonen før du er sikker på at den er tørr. Umiddelbart etter du har mobiltelefonen er fjernet fra vannet, så slå den av. Når den er avslått, er sjansene større for at eventuelle kortslutninger ikke ødelegger kretsene.

Ta ut batteri, SIM-kort, minnekort og annet som er tilkoblet

Straks telefonen er avslått etter du har mistet mobiltelefonen i vann, så bør du fjerne alle løse deler. Hvis du har en telefon hvor det er mulig å fjerne bakdeksel og batteri, så gjør det. Er dette innebygd, så tørk så godt du kan uten å forsøke å åpne telefonen med mindre du vet hvordan du skal gjøre det og du har det rette verktøyet. Det bør gjøres av en profesjonell. Noen lagrer kontakter og liknende på SIM-kortet, selv om dette ikke er standard på dagens telefoner. Men har du gjort det, så kan du redde informasjonen på SIM-kortet selv om det skulle være for sent for telefonen. Minnekort og eksterne tilkoblinger bør også fjernes.

La telefonen tørke på absorberende overflater

Den viktigste oppgaven etter du har mistet mobiltelefonen i vann og den er slått av og man har tatt av deler som er ment å kunne fjernes av bruker, er at telefonen må tørkes. Når du legger delene ut for å tørkes, så gjør det på tørkepapir eller liknende. Tørk bort all fuktighet du ser, og la den så ligge å tørke.

Kan tørke med støvsuger, ikke bruk hårføner, og tørk videre på solfylt sted

For å få ut mest mulig fuktighet fra steder du ikke når etter du har mistet mobiltelefonen i vann, så kan du benytte en støvsuger. Dette kan hjelpe med å få bort fuktighet inne i telefonen.

La telefonen tørke i minimum 24 timer i f.eks ris

Ikke ta noen sjanser når du har mistet mobiltelefonen i vann. Hvis du skal være sikker på at du har gjort det du kan for å redde den, så la den ligge på et solfylt sted slik at det siste av fuktighet forsvinner. Noen anbefaler også at man legger den i vannabsorberende ting. For eksempel kan du benytte ukokt ris, dette vil gjøre at fukten trekker ut av telefonen.

Hva om den ikke starter når man setter den sammen igjen?

Hvis du har tørket telefonen så godt du kan i minimum 24 timer og den ikke starter igjen når du setter den sammen, så kan du sjekke om den starter med laderen i. I så fall kan det være at du må bytte batteriet eller en rens hos oss.

 

Trykk på bildet for å komme til vår rens.