facebook_pixel

Ikke la mobilen fryse

Vi bor jo i Norge og noen måneder i året må vi finne oss i at kulda setter inn. Da er de aller fleste av oss flinke til å kle oss godt og sørge for at vi ikke fryser – men er du like flink til å beskytte telefonen din? Mobilen din er jo med overalt og den holder deg oppdatert og dokumenterer hverdagen din – men akkurat i sprengkulde kan dette oppleves som et lite mareritt for telefonen.

Hvorfor fryser mobilen? Det er jo altså så frustrerende når skjermen plutselig ikke vil reagere på berøring, eller at batteriet tømmes for strøm i rekordfart. Skal vi tro ekspertisen, så skyldes ofte “mobildød” i kulda, kjemiske prosesser i batteriene. Lav temperatur forsinker den kjemiske prosessen, men gir høyere motstand inne i batteriet. Batteriet blir derfor lurt til å tro at det er tomt, selv om mobilen er fulladet.

Mange av dagens smarttelefoner er teknologiske vidunder, men alle er ikke laget for å være ute når gradene går over i minus. En ting er at kuldegradene kan suge livet ut av batteriet, men uten noen lure triks kan telefonen også få vannskader og bli ødelagt.

Her kommer det noen tips for å beskytte mobilen mot kulda:

Telefonen har det best når den har jevnest mulig temperatur hele tiden, så selv om det ikke er mulig å gjennomføre her til lands, gjør du deg og telefonen en tjeneste ved å prøve. Så oppbevar telefonen kroppsnært, med mindre du er i aktivitet som gjør at du blir varm og svett. Dette kan medføre kondens og igjen vannskade.

Oppbevar mobilen i en vanntett pose. Dette beskytter mot kondens og direkte fukt, men lar du mobilen ligge i posen en god stund etter at du har gått inn hjemme, så lar du den akklimatiseres sakte – det er det beste. Å bruke den i ekstrem kulde eller varme, vil slite veldig på batteriet.

Hvis du i tillegg til å oppbevare mobilen i en vanntett pose når du er ute i kulda, skjermer den ved å ha den i et ulltrekk oppi posen, så har du tatt gode forholdsregler. Ull trekker til seg fukt og gir varme og plastposen sørger for å beskytte mot fukt, samt holde jevnere temperatur.

Slå av WiFi, Bluetooth og alle funksjoner som tærer på batteriet. Juster ned lysstyrken på skjermen og la telefonen ligge beskyttet i lomma så mye som mulig. Hvis du skal motta samtaler, ringe eller høre på musikk, kan de aller fleste av disse handlingene styres via tastetrykk på hodetelefonene.