facebook_pixel

Bruk vettet på nettet

 

Mobiltelefonen din er i utgangspunktet veldig sikker, sikrere enn en datamaskin. Ved riktig bruk, vel og merke – så her får du noen tips for å sikre egen mobilbruk:

 

Lås telefonen

Den enkleste måten å få tilgang til telefonen er hvis noen får fysisk tilgang til telefonen, er den ikke låst er det bare å gå inn, så bruk kodelås. Bruker du mønstergjenkjenning, kan det være lurt å tørke av skjermen relativt ofte, ellers kan det være lett å se mønsteret ditt.

Sporingsverktøy

Hvis du mister telefonen kan du bruke sporingsverktøy for å finne den. For de som har det innebygd – husk å skru det på: F.eks. Find iPhone, som ligger i iCloud-tjenesten. For de som ikke har dette inkludert i telefonen, bruk en tredjepartsløsning – det finnes flere ulike typer man kan laste ned og ta i bruk. Les mer om dette her!

Bruk fjernslettingsverktøy

Hvis du mister telefonen din og du er redd for at noen skal kunne komme seg inn på den, kan man bruke et verktøy for å fjernslette telefonen. Mulighet for dette finnes også i iCloud for Iphone. Det finnes også andre verktøy for andre telefoner.

Sikkerhetskopier telefonen din

La oss innse det, vi lever mye av livet vårt på telefonen – dermed har vi gjerne mye på telefonen som vi ikke ønsker å miste, f.eks bilder. Det er flere måter å gjøre dette på. F.eks. skytjenester som iCloud for iPhone. Les om dette her! Til andre telefontyper så finnes det en rekke apper og tjenester som lar deg gjøre dette. 

Tenk deg om hvilke apper du laster ned

Ikke ha flere apper på telefonen enn det du bruker. Når du laster ned en applikasjon så får du informasjon om hva appen vil ha tilgang til. Hvis man laster ned et spill, så må man spørre seg selv: Vil jeg virkelig at denne appen skal ha tilgang til kontaktlisten min, ringehistorikken min, plasseringen min osv? Hva er vitsen? Jo sikrere du ønsker å være, jo mindre “tull” bør du laste ned. Vær også oppmerksom på at kriminelle kan lage falske versjoner av apper og lure disse inn i App Store eller Google Play. Se alltid på utgiver, hvor lenge appen har ligget ute, antall nedlastninger og brukeranmeldelser og spør deg selv om det ser riktig ut. Det er også viktig å ikke installere apper som ikke kommer fra App Store eller Google Play. Apper fra tredjeparts appbutikker er ikke kontrollert like strengt og kan inneholde virus.

Skru av det trådløse nettverket når du ikke bruker det

For det første bruker det ekstra batteri og du unngår at telefonen kobler seg til trådløse nettverk som du ikke ønsker å koble deg til. Mange apper og epostprogrammer begynner da å sende og motta data. Hvis dette går ukryptert vil noen med onde hensikter (i visse tilfeller) kunne se all datatrafikken din.

Krypter datatrafikken

En del tjenester gir mulighet for kryptering, men det krever at du skrur det på i tjenesten. Da vil ingen kunne se dataene dine. Dette gjelder spesielt epost hvis du bruker det på telefonen din.

Hold mobilen oppdatert

Dette gjelder både apper og operativsystem. Vurder også kryptering av mobilen din. Skulle du miste den vil ingen få tilgang til innholdet. Det vil også hjelpe i forhold til lagringskort som sitter i mobilen. Her har man gjerne bilder o.l. Skulle man få tak i dette kortet vil man ikke kunne hente ut dataene på det.

Til slutt: bruk mobilen din som om det var et bankkort

F.eks. ikke lån bort mobiltelefonen din uten at du har tilsyn med den. Ikke fortell noen pin-koden din. I en vanlig telefon i dag har du gjerne nettbanken din, e-posten din, facebookkontoen din. Mange har til og med mulighet for å låse opp bilen sin via telefonen. Du går rundt med store verdier i lomma, så det er greit å behandle den deretter.

Kilde: Nettvett.no