facebook_pixel

Kort og greit om iOS 12

I kjølvannet av de nylig lanserte iPhone Xs, Xs MAx og Xr, lanserer Apple snart iOS12, som er siste versjon av operativsystemet for iPhone og iPad. Her har Apple mye spennende å by på – en gledelig nyhet er at du kan forvente at veldig mye går litt raskere. iOs12 kan installeres på alle modeller fra iPhone SE/iPhone 5S og oppover – og det er kanskje på de eldre modellene du vil merke effekten best.

Hele mobilen føles mer responsiv, både når det gjelder å få frem menyer, åpne app’er eller å høyresveipe frem kameraet fra låst skjerm. Denne kamerasnarveien skal faktisk bli, etter hva Apple sier, opptil 70% raskere. App’er skal etter sigende starte dobbelt så raskt og tastaturpanelet dukker opp dobbelt så fort som før, så her blir det fart i sakene!

Hvis du er opptatt av tidsbruken og hvor mye tid du bruker på mobilen og på hva, kan du få full kontroll nå. Den nye “skjermtid”-funksjonen vil gi deg i klartekst hvor mye tid du har brukt på ulike mobilsysler, fordelt på type aktivitet, men også helt ned på app-nivå. Ser du her at du kanskje har brukt i overkant med tid på en spesiell app, så kan du sette opp appgrenser for deg selv – da begrenses bruken til de tidskvotene du selv definerer. Du kan også aktivere funksjonen kalt “Skjermfri tid”, som i gitt tidsrom kun lar deg bruke noen app’er, som er forhåndsgodkjent, i tillegg til telefonsamtaler. Skjermtid og mobilbruk for barn, kan du forøvrig lese litt om her.

Hvis du synes det blir litt vel mye mas fra noen app’er, kan du i iOS12 redigere hvordan du vil se varslene på låst skjerm. Dette gjør det forhåpentligvis mer oversiktelig – og gir mer fred, hvis det er det du ønsker. I stedet for at varslene ligger tilfeldig plassert på skjermen, vil du nå få muligheten til å gruppere dem etter app og samle alle varslene fra hver og en, dersom det skulle bli mange av dem. Siri vil også på sikt kunne hjelpe deg med å rydde opp i varslene – dersom Siri ser at du aldri responderer på visse varsler, så vil hun kunne foreslå at disse kan skrus av.

Apple går også her ganske langt i å beskytte personvernet ditt. Selskapet har som standard valgt å deaktivere mange av informasjonskapslene (cookies) som gjerne følger med delingsknapper i sosiale medier og andre steder på nett. Dermed kan du ikke spores av ulike aktører/annonsører på nett – uten at du spesifikt gir samtykke til det.

I tillegg kommer disse nyhetene i iOS 12:

Med AR Kit 2 kan du få enda bedre opplevelser med utvidet virkelighet. Du kan blant annet sende virtuelle ting i meldinger eller via e-post, som mottakeren kan se i «levende live» via sin egen skjerm.

Det blir lettere å dele bildealbum fra spesifikke hendelser eller steder med andre, via iCloud. Samtidig blir det lettere å søke i egne bilder, med spesifikke steder og nøkkelord.

Om du ofte gjør spesifikke ting på mobilen som en del av din daglige rutine, kan du nå enkelt «automatisere» med god hjelp fra Siri. I stedet for å gjøre samme ting, steg for steg i app’er, kan du nå lage en «snarvei» – som også kan settes i gang med en stemmekommando.

Mange av Apples egne apper har fått et ansiktsløft, og i enkelte tilfeller ny funksjonalitet – for eksempel aksjekurser, iBooks og taleopptak.

iOS12 er tilgjengelig for oppdatering fra og med 17.september!