facebook_pixel

Fremtiden er trådløs

 

Å lade trådløst via Qi (uttales chi) betyr en helt annen frihet med tanke på å lete etter kabler og koble opp. Lades batteriet så snart det er i nærheten av laderen? Nei, fullt så enkelt er det ikke, mobilen må fysisk ligge på ladeplaten for å lade – men du slipper imidlertid å tenke på type lader, fordi alle telefoner som støtter Qi-teknologien, kan brukes med alle Qi-ladere. I løpet av noen år, er sjansen stor for at alle nyere telefoner støtter trådløs lading, alle Qi-ladere vil derfor kunne brukes om hverandre. 

For å forklare enklest mulig: Qi-systemet består av to metallspoler – èn i telefonen, og èn i laderen. Når det går en strøm i den ene spolen så genereres det strøm i den andre. I Qi-systemet foregår det nemlig også kommunikasjon mellom laderen og enheten som lades. Om enheten som lades trenger mer strøm, ber den laderen om å gi mer – og om å roe ned, når den ikke trenger like mye strøm. Svært enkelt forklart, foregår denne kommunikasjonen ved at signalene kodes inn i induksjonen. Systemene vi har idag leverer opp til 5 Watt, hvilket betyr at lading i praksis er noe tregere enn med en tradisjonell ladekabel. Per idag tar det cirka 3 timer å fullade for en telefon som har innebygget trådløs lading – med ny teknologi (opptil 10-15 watt) vil denne tiden kunne halveres.

Trådløs lading kan bygges inn i det aller meste. Du kan per idag få det integrert som standard i ditt nye kjøkken, innebygget i en arbeidslampe eller i et valgfritt møbel (ettersom du får kjøpt integrerbare ladeplater, som du selv kan montere i ditt møbel). Det har også kommet høyttalere med Qi-teknologi, noe som betyr at du legger telefonene på høyttaleren, så kobles telefonen til via Bluetooth, samtidig som den lader. Denne teknologien er heller ikke begrenset til å gjelde kun mobiltelefoner, men kan integreres i alt som er batteridrevet – så om noen år kan det hende vi har dette i både smartklokker, nettbrett og pc’er – som kan lades på cafèbord, ved jobbpulten og på fly eller buss.

 

Allerede idag kan enhver telefon som støtter Qi-teknologi, lade på en hvilken som helst ladeplate med Qi-teknologi, uavhengig av merke. For deg som har en eldre telefon, er det mulig å få tak i deksler som har teknologien integrert, slik at du kan benytte deg av Qi-teknologien, selvom telefonen ikke har den innebygget. På den måten kan de fleste av oss oppleve den trådløse fremtiden – i nåtid!