facebook_pixel

#2 – iPhones morsomme og enkle triks – kan du disse?

 

Vi fortsetter tipsrekka med 10 nye tips du forhåpentligvis kan få nytte av ved bruk av din iPhone! Den første tipsartikkelen finner du her!

Tips #1

Selv om iPhone er kjent for sitt gode kamera, kan det bli lurt av lysforhold, bevegelige objekter i bildet og annet. Derfor er et kjekt triks å trykke på skjermen og holde inne på det du vil fokusere på når du tar bilde. Da låser kameraet fokus og lys. I tillegg kan du også justere lyset opp og ned ved å dra forsiktig opp og ned over skjermen. Deretter tar du bilde og med litt flaks og litt dyktighet har du et «ferdigredigert» bilde. Les også vår artikkel om hvordan du kan bli en proff iPhone-fotograf her!

Tips #2

Lurer du på hvordan du kan se alle bildene som tidligere er sendt i meldinger? Du kan faktisk enkelt se alle bilder og videoer som har blitt sendt mellom deg og andre i en meldingsdialog, ved å gå inn på Meldinger og velge en hvilken som helst meldingsdialog. Klikk på detaljer-symbolet “!” øverst til høyre. Her ligger alle bilder og andre vedlegg som har vært sendt mellom dere.

Tips #3

Har du en del bilder på mobilen du ikke vil at andre skal se? Disse kan du skjule i egen mappe. Dette gjør du ved å markere bildet eller bildene i bildebiblioteket og trykk på dele-knappen nederst til venstre, som ser ut som en firkant med en pil. Her har du to linjer med alternativer for bildet eller bildene. Swiper du bortover på den nederste linjen dukker det opp et alternativ som heter “Skjul“. Bildet vil da kun være tilgjengelig i “Skjult”-mappen under “Albumer” og blir dermed borte fra bildebiblioteket, minner og samlinger.

Tips #4

Det er jo ikke ønskelig, men hva om du kommer i en nødsituasjon? I Helse-appen til Apple kan man faktisk legge inn nødinformasjon, som nødkontakter, blodtype, allergier og annen livsviktig informasjon om deg selv. Nødinformasjonen kan man se på låst skjerm der man taster inn nummeret til nødetatene. Dette kan være helt avgjørende dersom du befinner deg i en livstruende situasjon og noen kommer deg til unnsetning. Det kan også være en måte å få tilbake mobilen på dersom du har mistet den. Det gir nemlig mulighet for dem som finner den å kontakte noen i ditt nettverk og på den måten få gitt den tilbake.

Tips #5

Det er vel ikke alltid du ønsker at mobilen skal forstyrre deg. På iPhone finnes det en modus-funksjon som heter Ikke forstyrr. Når denne er aktiv vises symbolet av en halvmåne øverst til høyre på skjermen. Du kan skru på Ikke forstyrr ved å åpne kontrollsenteret, altså swipe fra bunnen og opp og klikke på halvmåne-symbolet. And then there is silence. Vi fortsetter tipsrekka med 10 nye tips du forhåpentligvis kan få nytte av ved bruk av din iPhone! Den første artikkelen finner du her (link). Du kan også bestemme å ha på Ikke forstyrr til faste tider, for eksempel på natten. Gå inn på InnstillingerKontrollsenter – skru på Planlagt og velg tidsrom. Du kan også velge å ikke forstyrres når du kjører bil. Mobilen kan skru på funksjonen når du kobler til Bluetooth i bilen. Genialt, hva?

Tips #6

Mens vi er på det lydløse – hvis du vil ha varslinger fra telefonen uten forstyrrende lyder og vibrasjoner, kan du sette den til å blinke når du får meldinger og den slags. Gå inn på: InnstillingerGenereltTilgjengelighet – LED-blink for varsler. Når denne er på, vil telefonen blinke når den er på lydløs.

Tips #7

Swiper du fra bunnen og opp på skjermen vil Kontrollsenter dukke opp. Dette er en funksjon som gir rask tilgang til andre funksjoner du antakeligvis bruker en del. For eksempel flymodus, ikke-forstyrr-modus, Bluetooth, volum- og lysjustering, lommelykt og kalkulator. Denne kan du organisere og tilpasse slik du ønsker. Gå inn på InnstillingerKontrollsenterTilpass kontroller. Her velger du såkalte “Kontroller” eller funksjoner/innstillinger du vil ha enkel tilgang på, ved å swipe skjermen opp. (For å komme til denne menyen på iPhone X, XR og XS Max som ikke har hjemknapp, så sveiper man ned fra øvre høyre hjørne.)


Tips #8

Har du en eller flere kontakter med et spesielt kallenavn? Da kan du legge til dette ved å gå inn på kontakten det gjelder, deretter Rediger > Legg til felt > Kallenavn – eller en av de andre mulighetene der. Dermed vil Siri si kallenavnet når vedkommende ringer og du kan også søke frem kontakten med kallenavnet. Avhengig av hva slags kallenavn man omgir seg med, kan det bli ganske gøy når telefonen ringer heretter!

Tips #9

Er du av typen som tenker i uker i stedet for datoer? Da er  du helt avhengig av å ha ukenummer i kalenderen din – så dersom du ikke allerede har fiksa det: Genereltinnstillingerkalendervis ukenummer. Der har du både måneder, dager og uker på plass!

Tips #10

Synes du skjermen din er for lys eller for mørk? Lysstyrken kan selvsagt stilles på og den enkleste måten å gjøre det på er: Låst skjerm – swipe opp – ikonet med stor og liten sol er skjermbelysningen og den endres når du drar det opp og ned. (For å komme til denne menyen på iPhone X, XR og XS Max som ikke har hjemknapp, så sveiper man ned fra øvre høyre hjørne.)
Synes du det var nyttige tips vi hadde fått med oss i disse artiklene? Spre gjerne ordet! Har du noe å tilføye? Fortell oss det!